Ce este de fapt “cortul”

Conform definitiei Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, cortul este “adapostul portativ demontabil, facut din panza (tare si) impermeabila, material plastic etc. fixat pe tarusi. Asa cum putem observa chiar din primul cuvant al definitiei, cortul este adapost adica un ansamblu menit sa apere de intemperii sau de primejdii. Mergand mai departe, definitia ne ofera primele caracteristici esentiale ale cortului: “portativ”, adica usor de purtat sau de transportat, usor de manuit si “demontabil” adica alcatuit din parti/subansamble ce se monteaza pentru a forma un intreg. Restul descrierii definitiei face referire la materialele din care sunt alcatuite partile/piesele cortului si metoda prin care acesta este imobilizat sau prins.

Asadar, daca punem cap la cap toate informatiile furnizate de DEX, cortul este adapostul impotriva intemperiilor alcatuit din parti componente care se monteaza intre ele, usor de transportat si fabricat din panza impermeabila si este imobilizat la sol prin tarusi.

In acceptiunea generala, cortul este adapostul portabil pentru drumetii care ii fereste de intemperii pe cei care calatoresc in natura. Astfel, turistii pot innopta in natura fara sa trebuiasca sa doarma sub cerul liber fiind protejati de vant, ploaie, ninsoare sau frig. Insa, tinand seama de caracteristicile esentiale evidentiate de definitia cortului si depasind conceptia ca doar adaposturile portabile pentru drumetii sunt corturi, putem incadra si adaposturile temporare pentru evenimente, industriale sau pentru depozitare in categoria corturilor.

Corturile pentru evenimente, cele pentru depozitare/industriale sau corturile pliabile sunt incadrate pe buna dreptate in categoria “corturi” pentru ca respecta toate caracteristicile definitorii ale unui cort:

  • Adapost: prin stilul constructiv abordat, corturile ofera adapost impotriva intemperiilor participantilor la un eveniment, a marfurilor, a muncitorilor sau a comerciantilor).
  • Portativ: oricare dintre corturile de mai sus sunt usor de purtat sau de transportat deoarece sunt furnizate in cutii de carton, ambalate pe grupe de categorii.
  • Demontabil: toate corturile mentionate mai sus sunt demontabile adica sunt alcatuite din subansamble/parti/piese componente care se monteaza foarte usor intre ele cu elemente de prindere precum suruburi si piulite (pentru partile metalice) si bucle elastice pentru atasarea prelatelor de structura
  • Confectionat din material plastic: pe langa acoperisul cortului, peretii laterali si peretii de capat care sunt confectionati din material PVC (tesatura din poliester dublu acoperita strat de PVC). Cortul este compus de asemenea si din scheletul metalic care este alcatuit din tevi din otel galvanizat.
  • Fixat pe tarusi: metoda de imobilizare la sol a corturilor enumerate mai sus se face prin fixarea cu tarusi metalici sau conexpanduri. Astfel, prin acorare cortului ii este oferita o stabilitate sporita in fata intemperiilor.

In consecinta, adaposturile temporare portabile cu prelata sunt tot corturi insa acestea nu sunt potrivite pentru camping, ci pentru nunti, evenimente, expozitii, depozitare sau in scopuri industriale.